top of page
Vyhledat
vonavyatelier

Najkrajšie trvalky v našom ateliéri

Chceli by sme byť ako trvalky. V zime oddychovať, na jar nabrať silu, v lete a na jeseň zažiariť.. ale.. nie sme trvalky, hoci vytrvalé sme dosť. S Jankou sme sa rozhodli, že Vám napíšeme niečo málo o našich obľúbených trvalkách. Zúžiť výber tak, aby tento blog nebol románom na pokračovanie nám zabralo trochu času, ale tu sú. Našich top 5 hviezd.


Margarétky


Spanilé princezné vidieckych lúk, ktoré sa opäť dostávajú do hľadáčika mnohých z vás. Kto si pri pohľade na ne nemá chuť jednu odtrhnúť a znovu si vyrátať „ľúbi ma-neľúbi ma?“ Nás zaujala krásna odroda ´Snow cap’ dorastá do výšky 45 cm a vo vašom záhone sa poteší slnku a strednej zálievke. Odvďačí sa nádherným kompaktným rastom a kvetmi počas júna a júla.



Hosty


Zelené more, ktoré nepotrebuje ani veľa slnka aby pôsobilo idylicky a dokonale. Vytvoriť si ho v záhrade môžete jednoducho s hostami. Doprajte im vlahu, polotieň/tieň a keď vás páľavou prekvapí obloha ukryte sa s nimi pred jej nástrahami. Farebných variácií v ich kultivaroch je viac ako si dokážete predstaviť. Skombinujte ich s heucherami a astilbe a váš záhon, hoci v tieni, bude žiariť doďaleka.



Lupina


Medzi trvalkami žiari ako sviečka v tme. Farbou občas prekvapí, no každopádne vždy pozitívne. Lupina je ďalšia stálica záhradných záhonov, ktorú sme nemohli opomenúť. Svojim majestátnym vzhľadom rada doplní každý slnečný, ale aj polotienistý záhon. Ak jej po odkvitnutí doprajete zostrih, možno vás prekvapí a počas sezóny zakvitne znovu.



Rebríček


Nezaradiť rebríček do nášho rebríčka? To by asi ani nešlo. Milujeme ho pre jeho žiarivú farbu, nenáročnosť a krásu, ktorú si zachová aj po usušení. Preto ho často používame aj pri tvorbe sušených kytíc a vencov.



Gaura


Romantika a veselosť, ktorú na záhonoch dokážu vytovriť gaury sa dá len ťažko porovnať s niečím iným. Postupné kvitnutie malých kvietkov, v jemných bielo ružových tónoch, na dlhých stonkách, ktoré sa nežne pohupujú vo vetre vám zaručene pripomenie tanec motýľov. Gaury vás potešia aj svojím dlhým kvitnutím až do príchodu prvých mrazov.



V našom ateliéri ich nájdete ako sadeničky na vaše záhony a zdobia tiež naše kytice, ktoré pre vás viažeme.

33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page